Данъчните щяли да затварят и магазини без връзка с НАП

снимка на Стефан Радев

Законът за ДДС вмени задължения за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП още в края на 2009-та година. От НАП изчакаха крайния срок от шест месеца за да направят промените в Наредба Н-18, които регламентираха как точно ще се случва въпросната връзка, тъй като до този момент дълго се спори дали да не се ползва връзка през Интернет, каквато така или иначе има изградена в голяма част от търговските обекти и търговците така или иначе вече плащат за нея. Освен това този вариант щеше да даде възможност множество дребни доставчици на Интернет да се заемат с доставянето на връзка и така щяха да се създадат възможности много хора да се възползват от изискването на държавата, но не би - силните лобита на мобилните оператори надделяха и сега всеки касов апарат ще бъде снабден със sim карта, за която ще се плащат не малки годишни такси, на тримата монополисти - мобилни оператори.
След това и производителите закъсняха, защото първо работата не е малко или лека, второ и те до последно се чудеха какво точно ще им сервират от НАП. След това пък БИМ се бави, защото за одобряването на едно устройство се извършват много действия, окончателното решение се взима от комисия, в която по правило участват хора от няколко държавни инстанции, а те трудно се събират на едно място.
И така в средата на годината според статия във вестник Стандарт, която препечатва новина от сайта на приходната агенция дори директора на НАП - Красимир Стефанов - твърди, че няма почти никакво физическо време за изпълняването на законовите изисквания и това неминуемо ще доведе до необходимостта, както се случи с някои бензиностанции в началото на годината, търговски обекти да бъдат затваряни и бизнесът да губи допълнително от нереализирани продажби.
Интересно дали и производителите ще са в състояние да отговорят на търсенето в последните месеци, ще видим...